AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

PYŁKOWICA I BIEGUNKA...

PYŁKOWICA I BIEGUNKA...

Biegunka - alergicy dobrze znają tę przykrą przypadłość. Może ona spotkać człowieka w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Ból w nadbrzuszu, mdłości, ślinotok i.....reakcja niemal natychmiastowa. Pojawia się po zjedzeniu czegoś , co nam szkodzi, czego nie tolerujemy. Takie zdarzenia mają miejsce w niedługim czasie po posiłku lub spożyciu leku, zwłaszcza często następuje to po antybiotykach. Nie tylko biegunka męczy alergików, ale także uczucie pieczenia w żołądku, pełności , gazy, niekiedy wymioty. A zjawisko to nasila się najbardziej w okresie, pylenia roślin. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że przyczyną takich niespodzianek jest wzmożona ekspozycja alergenów wziewnych w postaci pyłków roślin, których na wiosnę w powietrzu jest mnóstwo, ale też alergenów reagujących krzyżowo z nimi, a więc alergenów pokarmowych. Jedne wnikają do organizmu poprzez układ oddechowy, inne przez układ pokarmowy. Organizm musi walczyć zarówno z jednymi jak i z drugimi. Dla pyłkowców jadane zwykle pokarmy, w okresie wiosny, nagle stają się źródłem wielu problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego, których co dziwne, nikt nie uznaje jako przyczynę wspomnianych dolegliwości. Mówi się o pyłkach, pyłków się unika (jeśli to jest możliwe), ale dla „zdrowia” wzbogaca się dietę o większe ilości jarzyn i owoców, a przede wszystkim soków. Tak się przyjęło, że wiosną organizm jest osłabiony, trzeba go wzmocnić dodatkowymi dawkami witamin , najlepiej w postaci świeżych owoców i warzyw, których na naszym rynku bez względu na porę roku jest pod dostatkiem. Powstająca w organizmie reakcja alergiczna doprowadza do powstawania stanów zapalnych w układzie oddechowym, a także w układzie pokarmowym. Jeśli taka sytuacja trwa latami dochodzi do stanu przewlekłego, który wraz z wiekiem objawiać się  może np. chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. [ad#ad-1]Bardzo liczne pokarmy pochodzenia roślinnego posiadają silne alergeny, często wspólne dla całej rodziny botanicznej, co stwarza możliwość występowania alergicznych reakcji krzyżowych pomiędzy nimi i pyłkami roślin. Dla wielu gatunków wspólnym jest wewnątrzkomórkowe białko – profilina. Odgrywa ono ważną rolę w procesach wzrostu komórek roślin. Jest składnikiem wielu roślin i pokarmów pochodzenia roślinnego. Profilinę znaleziono w pyłku brzozy, bylic, traw, jak również w marchwi, pomidorach, ziemniakach, szpinaku, pietruszce, owocach i lateksie. Stosunkowo niedawno odkryto białka PR, które odgrywają ważna rolę w wytwarzaniu alergizujących właściwości roślin, są to: Białko typu PR-2- stanowią alergen Hev b 2 lateksu, powodują jego reakcje krzyżowe z alergenami wielu owoców, Białko typu PR-3 -są alergenami licznych owoców, między innymi bananów i avocado Białko typu PR- 4 – podobne do białek Win 1 i Win 2 ziemniaków Białka typu PR-10- występują w roślinach kwitnących. Białko typu PR-14- białka transferowe lipidów Alergen jabłka ( Mal d 1), gruszki, wiśni i moreli, jest silnie spokrewniony z alergenem brzozy ( Bet v 1). Alergen selera z alergenem bylicy pospolitej. Główny alergen selera – profilina, obecny także w ogórkach, marchwi i melonach, stanowi prawdopodobnie wspólny alergen licznych roślin.Co to oznacza?Najlepiej w okresie pylenia brzozy osoby, które są na nią uczulone, powinny wykluczyć ze swego jadłospisu;

Silne reakcje krzyżowe łączą alergeny pokarmów oraz pyłek drzew , traw i chwastów, np. -          banana, melona i ambrozji, -          selera i bylicy pospolitej, -          marchwi, jabłka, orzecha laskowego i pyłku brzozy, -          kiwi i pyłku traw. Jeśli stwierdzane jest uczulenie na pyłki roślin, w okresie ich pylenia trzeba wykluczyć z jadłospisu także soki i nektary, ulubione, Pysie, Kubusie, Witaminki itd. Zdaniem prof. dr. hab. med. B. Romańskiego, częstość IgE- zależnych reakcji alergicznych na pokarmy wzrosła znacząco, zwłaszcza w ostatnim dziesięcioleciu. Niemal wszystkie dzieci ze skazą atopową są w pierwszych latach życia uczulone na pokarmy, przede wszystkim na mleko krowie. U dzieci starszych alergia pokarmowa stopniowo wygasa, ustępując miejsca uczuleniu na alergeny wziewne, ale może utrzymywać się nadal po okresie dojrzewania u co najmniej 15% dorosłych atopików. Ci ostatni są jednak przeważnie jednocześnie uczuleni na alergeny wziewne. Wyniki analizy rodzaju uczuleń w 100 przypadkach choroby wrzodowej nękającej atopików, przedstawiono niżej. Zwraca uwagę wysoka częstość uczuleń na pyłek roślin, jarzyny i owoce. Na 100 badanych pacjentów z chorobą wrzodową żołądka i/ lub dwunastnicy;Jednocześnie u pacjentów tych stwierdzono uczulenie na alergeny wziewne;Jest charakterystyczne zdaniem prof. Romańskiego, że spostrzegane w latach ostatnich wzrost liczby przypadków alergii na pyłek roślin (co może być związane z zanieczyszczeniami atmosfery spalinami samochodowymi), towarzyszy zwiększona częstość uczuleń na pokarmy. Alergię na pokarmy spostrzega się aktualnie w Europie Zachodniej już w 40% przypadków pyłkowicy.ZESPOŁY OBJAWÓW CHOROBOWYCH wywołane alergią krzyżową, pomiędzy produktami żywnościowymi pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.ZESPÓŁ LATEKS-OWOCEWystępuje u osób nadwrażliwych na lateks, mających objawy chorobowe po spożyciu bananów. UWAGA! W Polsce w wielu domach mieszkalnych spotkać można roślinę ozdobną o nazwie Ficus beniamina, która wydziela mlecznobiałą ciecz zawierająca lateks!ZESPÓŁ bylica-seler-przyprawyU chorych uczulonych na bylicę i seler badania mogą wykazać wysoki poziom swoistych IgE na pieprz i paprykę. W ostatnich latach potwierdzono występowanie uczuleń na trzy wspólne alergeny selera, bylicy i brzozy.ZESPÓŁ owady-roztocze- skorupiaki i mięczakiCharakteryzuje występowanie dolegliwości wywołanych skrzyżowanym uczuleniem na alergeny karaluchów i roztoczy, krabów i langust.ZESPÓŁ ALERGII SKRZYŻOWANEJ na alergeny piór ptaków i alergeny białka i żółtka jajZESPÓŁ alergii skrzyżowanej na alergeny kota i świni.GRUPY POKARMÓW REAGUJĄCYCH KRZYŻOWOLiliowate -          szparag, por, cebula, czosnek, szczypiorek Dyniowate -          cukinia, dynia, melon, ogórek, miodownica Psiankowate -          pomidor, ziemniak, tytoń, chili, pieprz, oberżyna Pietruszkowate -          pietruszka, marchew, kminek, kolendra, seler, anyż, orzechy ziemne Strączkowe -          fasola, soja, soczewica, lukrecja, groch, ziarno kakaowe, Słonecznikowate -          słonecznik, karczoch, sałata, Śliwowe -          migdał, wiśnia, morela, czereśnia, śliwka, brzoskwinia, jabłko, gruszka, daktyl, Gorczyczne -          kapusta, brukselka, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, brokuł, Trawy zbożowe -pszenica, owies, jęczmień, ryż, żyto Mąka pszenna jej głównym białkiem jest gluten, posiadający toksyczne i alergizujące właściwości, z których najważniejsza to znacząca rola w powstawaniu choroby trzewnej. Poza glutenem wyodrębniono jeszcze ponad 40 innych białek, mogących być przyczynami alergii z których, aż połowa reagowała krzyżowo z alergenami mąki żytniej. Wszystkie alergeny zawarte w mące wywołują silne natychmiastowe reakcje skórne u osób najbardziej narażonych na stały kontakt z mąką, a więc u piekarzy. Mąka żytnia i jęczmienna, uczula tak samo często, jak mąka pszenna. Białko wyizolowane z jęczmienia i żyta wywołuje silne reakcje skórne u alergików. Żyto jest przyczyną objawów pyłkowicy w miesiącach letnich u wielu alergików. Cytrusowe -cytryna, pomarańcza, mandarynka, limona, grejpfrut, Orzechowate -orzech brazylijski, laskowy, włoski Ośrodek Badań „Dziecko alergiczne” przy współpracy z ZG Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom Chorym na Astmę i Alergię poszedł dalej......przeanalizowaliśmy na grupie 1000 osób ( dzieci i młodzież w wieku od 0 do 21 lat ) z podziałem na cztery grupy krwi, skalę uczulenia na alergeny pokarmowe i wziewne i rodzaje schorzeń alergicznych zdiagnozowanych przez lekarzy alergików.

Wyniki są zaskakujące! No i oczywiście bardzo ciekawe!

Choroba wrzodowa może wystąpić u każdego człowieka bez względu na grupę krwi jaką posiada, jednak przyczyny jej powstania będą inne w poszczególnych grupach krwi.

Duszność astmatyczna może pojawić się oczywiście u wszystkich ludzi, bez względu na grupę krwi, ale jak wynika z naszych badań, w grupie dzieci i młodzieży z grupą krwi A lekarze stawiający diagnozę lekarską określali pojawiające się w tej grupie duszności,  najczęściej, jako; astma sporadyczna, epizodalna, lekka.

Przeciwnie u dzieci i młodzieży z grupami krwi B i 0, wśród nich, diagnozy były w zdecydowanej większości; astma przewlekła, ciężka, o trudnym przebiegu.

W grupie krwi A najczęściej przyczyną pojawienia się duszności były pyłki roślin i pleśnie w grupach B i 0 natomiast roztocza kurzu domowego, związki chemiczne i zarodniki grzybów pleśniowych.

Więcej na temat wyników tych badań w kolejnych artykułach.

Autor: alergicznie.pl