AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

ALERGIA NA PODSTAWOWE SKŁADNIKI POKARMOWE

ALERGIA NA PODSTAWOWE SKŁADNIKI POKARMOWE

Za najczęstsze alergeny pokarmowe uznawane są :

W mleku wyróżnia się :W mleku ludzkim brak jest betalaktoglobuliny, która zawarta w mleku krowim ((i innych ssaków), jako obcogatunkowa dla człowieka może być przyczyna uczuleń.Mleko krowie zawiera w przewadze kazeinę (79%), natomiast ludzkie białka serwatkowe (65%), są one wrażliwe na ciepło i ulegają częściowej denaturacji w temp. 60 stopni C. Przegotowując mleko krowie można w znacznym stopniu zmniejszyć jego zdolność do wywoływania reakcji alergicznych.ALERGIA   NA   MLEKO i jej wpływ na    UKŁAD    ODDECHOWYInnym objawem reakcji nadwrażliwości na białka mleka krowiego jest postać z układu oddechowego. Objawem znamiennym w pierwszych dniach życia dziecka jest sapka ( zatkany nos). Procesowi alergizacji towarzyszy uporczywy katar z obfitą wydzieliną. Połykana przez dzieci jest przyczyna wymiotów, uporczywego kaszlu nad ranem, nieprzyjemnego zapachu z ust, chrząkania, pociągania nosem.U około 17% dzieci stwierdza się w badaniach objawy tchawiczo – oskrzelowe, głównie uporczywy kaszel lub duszność wydechową po spożyciu mlecznych przetworów (np. mleko, ser, twaróg). Osłuchowo zmiany w oskrzelach przybierają charakter obturacyjny lub spastyczny ( świsty, furczenia) , maja charakter nawrotowy lub przewlekły. Wykazują zmienność nasilenia w określonej porze dnia i nocy. Przewlekłemu utrzymywaniu się tych zmian nie towarzyszy gorączka. U około 7 % dzieci z tej grupy, może potencjalnie dojść do rozwoju astmy.Alergie pokarmowe są jedną z przyczyn przewlekłych nawracających stanów nieżytowych ucha środkowego. Dolegliwości tego typu mogą pojawiać się już w pierwszych dniach życia dziecka. Nierzadkim powikłaniem jest perforacja błony bębenkowej ucha środkowego. Objawy te mogą występować bez gorączki, mogą im towarzyszyć : biegunka, zmiany skórne lub z układu oddechowego.Jeśli dziecko zaczyna uczęszczać do przedszkola, problemy zdrowotne dotyczą nawracających nieżytów (zapaleń alergicznych) gardła i migdałków bocznych. Niekorzystna konsekwencją tego typu dolegliwości jest przerost i powiększenie migdałków bocznych. Dzieci wykazują przewlekłe zaburzenia  w oddychaniu, związane z niedrożnością górnych dróg oddechowych, oddychają przez nos, w nocy chrapią i nieregularnie oddychają, sprawiają wrażenie, że za chwilę się uduszą. W postaci konstytucjonalno – mózgowej jako konsekwencji alergii na mleko występują dwie kategorie objawów ogóloustrojowych:Drugą niezmiernie istotną kategoria objawów są dolegliwości ze sfery psychoneurologicznej. Dzieci te są bardzo rozdrażnione, pobudliwe, płaczliwe, wiecznie niezadowolne, bardzo źle śpią (3-4 godzin na dobę)są uderzająco szare i blade. Mogą u nich wystąpić objawy nadmiernej pobudliwości ruchowe, wzmożonego lub obniżonego napięcia mięśniowego, rzadziej występuje u nich apatia.Alergia na mleko może też być przyczyną reakcji natychmiastowej (od 2 godzin po spożyciu). Obejmuje ona gwałtowne objawy ogólnoustrojowe zaburzające czynności układu sercowo – naczyniowego i oddechowego, powstające w wyniku wstrząsu anafilaktycznego. Towarzyszą im wymioty, biegunka, odwodnienia, co prowadzi do szybkiego pogorszenia stanu ogólnego i przede wszystkim zagraża życiu dziecka. Częstość występowania tego typu reakcji określa się na 4-10%% osób z nadwrażliwością na mleko.

Alergię na mleko krowie cechują również pewne dynamiczne zmiany. Dziecko, które demonstrowało objawy alergii przewodu pokarmowego w okresie niemowlęcym w późniejszym okresie życia może reagować dolegliwościami z układu oddechowego, skóry lub innych narządów. Alergolodzy określają to zjawisko „marszem alergicznym”.

Poruszając temat mleka, nie sposób ominąć pytania jakie często można usłyszeć od młodych matek, których dzieci mają problemy zdrowotne wskazujące na istnienie alergii i / lub nietolerancji pokarmowej.Czy można być uczulonym na mleko własnej matki?Mleko kobiece jest najłatwiej przyswajalnym, a także najbardziej jakościowo i ilościowo wskazanym pokarmem dla dziecka. Posiada ponadto sekrecyjną immunoglobulinę A, która jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mechanizmów obronnych, a więc chroni przed drobnoustrojami, zakażeniami i wniknięciem obcych alergenów z zewnątrz, a więc także przed nadwrażliwością. Najważniejsze jest jednak to, że z każdym posiłkiem zmienia się skład chemiczny mleka matki, dzięki czemu, układ trawienny dziecka stopniowo „przyzwyczajany” jest do trawienia bardziej złożonych składników pokarmowych. Często jednak zdarza się , że mimo karmienia naturalnego u dziecka występują objawy alergii i / lub nietolerancji pokarmowej. Zależy to w głównej mierze od sposobu odżywiania się matki ( w jakiej ilości spożywa mleko lub jego przetwory, czy jej dieta bogata jest w cielęcinę, wołowinę). Produkty te w śladowych ilościach, mogą być z pokarmem przekazywane dziecku, przez co staja się przyczyną alergii i / lub nietolerancji pokarmowej.Dziecka nie uczula pokarm matki lecz zawarte w nim obce białka.Zatem , mimo występowania objawów wskazujących na alergię pokarmową u niemowlęcia nie należy przerywać karmienia piersią lecz usunąć z diety matki potencjalnie szkodliwe produkty. Dziecko powinno być karmione piersią co najmniej przez 6 pierwszych miesięcy życia. Wiele dzieci objawiających nadwrażliwość na mleko krowie, nie może spożywać np. mięsa wołowego lub cielęciny. Drugi silny alergen pokarmowy to: białka jaja kurzego. Są po mleku i glutenie najczęstszym antygenem wywołującym reakcje nadwrażliwości zarówno u dzieci jak i dorosłych. Szacuje się je na 0,5% populacji dziecięcej i około 5% dzieci z atopią . duża odporność tych białek na wysoką temperaturę, może spowodować reakcję alergiczną nawet na jajecznice , czy omlet. Osoby z nadwrażliwością na białka jaja kurzego, czasami wykazują reakcję krzyżową na jaja i mięso ptactwa domowego. Należy w przypadku dzieci nadwrażliwych na te białka być ostrożnym w podawaniu szczepionek ochronnych, w których antygen pobrany został z hodowli na zarodkach kurzych.Żółtka jaja kurzego wchodzą w skład kosmetyków , a także są używane w niektórych procesach technologicznych obróbki skór ( zakłady garbarstwa, kuśnierskie) mogą być przyczyną odczynów alergicznych.Alergia na mięso ryb jest łatwa do rozpoznania, gdyż zazwyczaj jest połączeniem alergii wziewnej i pokarmowej. Reakcja kliniczna może wystąpić, albo po spożyciu mięsa ryby (gotowanego, smażonego, wędzonego) albo w wyniku dostania się tych alergenów do dróg oddechowych (reakcja na zapach). Osobnicy uczuleni na jeden gatunek mogą reagować także na mięczaki (ostrygi), skorupiaki ( kraby), których nigdy wcześniej nie spożywali, co wynika z podobieństwa antygenowego białek tych gatunków. Różne gatunki mięsa mogą być przyczyną klinicznych dolegliwości, zarówno w formie czystej (mięso, szynka) jak wyciągów w postaci rosołów i zup. Opisane są objawy pierwotnej nadwrażliwości na mięso wieprzowe, wołowe i końskie. Najmniej alergizującymi jest mięso jagnięcia i królika. Z wyjątkiem mięsa kury i wołowiny nadwrażliwość na mięsa innych zwierząt jest rzadka. Osobnicy uczuleni na sierść danych zwierząt mogą wykazywać test dodatni na ich mięso. Spożyte warzywa są przyczyną wielu klinicznych reakcji przejawiających się jako objawy nietolerancji lub nadwrażliwości. Za nietolerancję uważa się odpowiedź organizmu na spożyty pokarm, w której objawy kliniczne powstają w wyniku mechanizmów nie immunologicznych (np. defekt metaboliczny, wady wrodzone, schorzenia przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustki) Objawy te dotyczą głównie roślin strączkowych (np. fasola, groszek) jako potencjalnie najbardziej alergizujących. Do tej grupy zalicza się również soję, pomidory, pory, seler. Źródłem alergizacji może być całe warzywo lub jego część składowa (skórka, miazga) właściwości te mogą ulec zmianie w wyniku przechowywania, gotowania itp. Mogą też wywołać reakcje kliniczne spożyte w postaci surówek, sałatek, zup lub warzyw gotowanych. Zazwyczaj są to reakcje ze strony błon śluzowych lub skóry. Szczególnym zjawiskiem jest ostatnio ujawnianie się coraz większej liczby dzieci uczulonych na soję. Białko soi podobnie jak każde białko roślinne może być potencjalnym alergenem. Alergia na soje często współistnieje z alergia na mleko krowie, częstość występowania takiego współistnienia szacuje się na 3 – 80%. Z tego też powodu istnieje uzasadnione przekonanie, że dzieci z alergia na mleko krowie nie powinny być karmione preparatami sojowymi. Mieszanki sojowe mogą być z powodzeniem stosowane jako uzupełnienie karmienia naturalnego. Objawy alergii na soję są podobne występujących w przypadku alergii na mleko krowie, a więc ze strony układu pokarmowego : brak apetytu, wymioty, bóle brzucha, biegunki z domieszką krwi, niepokój, brak przyrostu masy ciała, obrzęki, zaburzenia elektrolitowe. Rzadko obserwowane są : duszności astmatyczne, zapalenia oskrzeli, zmiany skórne, bóle głowy. Rozpoznanie alergii na soję jest bardzo trudne, a testy skórne z wykorzystaniem soi jako alergenu pozwalają raczej na wykluczenie choroby, a nie na jej potwierdzenie.Leczenie alergii na soję polega na zastosowaniu diety eliminującej ten składnik z pożywienia, w niektórych przypadkach całkowite ustąpienie objawów można zauważyć po zmianie preparatu sojowego na inny.Bardzo alergizującym jak potwierdziły badania są owoce pomidora. Z 1 kg pomidora można otrzymać około 25 mg uczulającej substancji. Kolor jej zależy od dojrzewania owocu i wiąże się ze zmianą barwy pomidora z zielonej, zawierająca dwa i pół raza mniej alergenu, na czerwoną. Dlatego osoby nie tolerujące pomidorów czerwonych mogą spożywać bez zagrożeń pomidory zielone.Chrzan, rzodkiewka, rzepa, kapusta i inne warzywa z tej grupy mają dużą siłę alergizującą. W pietruszce, porach, selerze znajdują się alergeny, które przy bezpośrednim kontakcie ze skórą mogą być przyczyną głównie wysypek alergicznych. Silne alergeny zawierają cebula i czosnek. Antygeny te są najbardziej nieokreślone , znane są natomiast reakcje wziewne (na zapach) typu duszności astmatycznej. Z owoców spożywanych w Polsce , najczęściej uczulają truskawki i poziomki, wywołując zazwyczaj pokrzywkę oraz jabłka, gruszki i śliwki powodujące objawy jelitowe. Z owoców rzadziej spożywanych często uczulają owoce cytrusowe. Około 10% chorych z alergią wykazuje objawy  nadwrażliwości na orzeszki arachidowe. Również oleje otrzymywane z tych owoców ( orzeszki ziemne, kakaowe, pistacje, orzechy, kasztany, migdały) zawierające te antygeny, mogą po spożyciu wywołać reakcje kliniczne. Orzeszki ziemne dają ponadto reakcje krzyżowe z innymi roślinami strączkowymi tj. groch, fasola, soczewica, co oznacza w praktyce, że osoby uczulone na groch nie mogą spożywać np. migdałów. Reakcje nadwrażliwości na kawę i herbatę spotyka się głównie u chorych dorosłych. Są to raczej efekty reakcji farmakologicznej na kofeinę, niż na inne składniki tych płynów. Najczęściej są to objawy pobudzenia psychoruchowego, przyspieszenie czynności serca, bóle głowy, uczucie przekrwienia twarzy. Uboczne reakcje mogą wywołać również napoje owocowe, sztucznie wytwarzane, barwione, gazowane, zawierające środki konserwujące, barwniki lub środki poprawiające smak. W grupie napojów alkoholowych uboczne reakcje kliniczne dotyczą : piwa, likierów, wina. Powodują one zmiany na skórze lub zmiany nieżytowe górnych dróg oddechowych u dorosłych. Duża ilość tyraminy (silnie uczulający alergen) zawiera ziarno kakaowe, a więc czekolada i kakao, co w konsekwencji ich spożycia może wywołać u pacjentów migreny, objawy brzuszne, zmiany skórne.

Autor: alergicznie.pl