AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

DOROSŁY ALERGIK

DOROSŁY ALERGIK

DOROSŁY ALERGIK

ALERGIK SZCZĘŚLIWY[ad#ad-6]ALERGIK NIESZCZĘŚLIWYTen pierwszy, to osoba uczulona na jeden pokarm lub pojedyncze pokarmy, zazwyczaj nie będące podstawą codziennego jadłospisu, spożywane raczej rzadko lub zupełnie przypadkowo. Dzięki temu, występujące po spożyciu pokarmu dolegliwości są widoczne i łatwe do sprecyzowania czynnika, który je spowodował. Objawy występujące u tych chorych mają charakter gwałtowny i ostry, następują zazwyczaj w niedługim czasie po kontakcie ze szkodliwym alergenem. Ponieważ pokarm przyjmowany jest sporadycznie, objawy są gwałtowne, łatwiej więc zapamiętać ich przyczynę, a co za tym idzie, lepiej i szybciej można je wyeliminować lub wręcz wystrzegać się kontaktu z nim. Do tej grupy tzw. „szczęśliwych alergików” należą również osoby cierpiące na nietolerancje pokarmową i zaburzenia chorobowe, których podłożem są reakcje nieimmunologiczne. Najczęściej objawy chorobowe w tej grupie chorych powodowane są przez dodatki do żywności, substancje chemiczne, zanieczyszczenia wody, spożywanie posiłków w restauracjach, picie różnych gatunków  wina, spożywanie lodów lub sztucznie barwionych napojów chłodzących. Szczęśliwi alergicy są niestety bardziej narażeni na jeszcze inne przykre niespodzianki. Często mówi się o tzw. alergenach zamaskowanych. Są to składniki pokarmów lub dodatki do nich stanowiące tylko małą część produktu finalnego, jednak dla alergika tego typu, już nawet maleńka , śladowa część szkodliwego alergenu może być przyczyna wstrząsu anafilaktycznego. W tym miejscu należy wspomnieć o szczególnie niebezpiecznych dla niektórych ludzi orzechach, które są dodatkiem do wielu wyrobów cukierniczych, pieczywa, słodyczy. Dorosły „alergik nieszczęśliwy” narażony jest natomiast na wzmaganie się z co prawda łagodniejszymi , ale za to przewlekłymi objawami chorobowymi, które wywołane są przez alergeny pokarmowe zawarte w codziennej diecie i stanowiące jej podstawę, np. mleko, kakao, pszenica, fasola. O ile, u dzieci alergicznych lub dotkniętych nietolerancją pokarmową objawy występują najczęściej z jednego narządu np. układu pokarmowego, skóry, czy układu oddechowego, o tyle u dorosłych alergików –atopików schorzenie manifestuje się z całych układów. Tak więc może wystąpić na skórze i obrzęk i pokrzywka, w obrębie układu oddechowego , nieżyt nosa i astma, ze strony układu centralnego układu nerwowego np. migrena, a także objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego. W grupie 1000 osób cierpiących na przewlekłą postać choroby wrzodowej w 64% wszystkich przypadków wykryto występowanie cech atopii ! (B.Romański 1987). Badani uczuleni byli na : mleko, mąkę pszenną, pomidory, ziemniaki i pospolite jarzyny. Zdaniem specjalistów: alergia na białka mleka i jaja kurzego, która wykształciła się w okresie dzieciństwa, utrzymuje się u znaczącej grupy badanych także w ich dorosłym życiu.CO NAJCZĘŚCIEJ W POLSCE UCZULA DOROSŁYCH ATOPIKÓW?Dla porównania, w Szwajcarii przeprowadzono podobne badania wśród osób dorosłych, okazało się, że tam najczęściej uczulają: *seler * mleko *serALERGEN „NARODOWY”Każdy kraj, to nie tylko inny język, odrębna tradycja kulinarna, ale też bardziej lub mniej popularne składniki żywnościowe. Wydawać by się mogło, że (mając na uwadze informacje zamieszczone wyżej), w Polsce alergenem narodowym będzie mąka pszenna, a w Szwajcarii seler. Tymczasem, naszym alergenem pokarmowym jest – POMIDOR (uwaga na popularny przecier pomidorowy i lubiany przez dzieci ketchup!). Czy to nie dziwne, że w Polsce ludzi uczulonych na pomidory jest dwukrotnie więcej, niż np. we Włoszech, gdzie pomidor stanowi podstawę codziennego pożywienia? UWAGA! Uczuleni na pomidory powinni obserwować reakcję swojego organizmu na spożywane ziemniaki, jak również stosowane wyroby z lateksu. Rodzime owoce i warzywa Znów istnieje przeświadczenie, że to co rośnie i dojrzewa w naszym kraju , nie uczula, uczulają owoce i warzywa – obce np. cytrusy. Tymczasem z badań wynika, że polscy dorośli alergicy , wykazują szczególną nadwrażliwość na:Ponadto przyczyną występowania uczulenia poza owocami i warzywami są mąka, musztarda (to jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych we Francji), białe mięso, najczęściej kurczaka. Jak często podkreślamy, u osób dorosłych schorzenie alergiczne przybiera najczęściej postać choroby przewlekłej, dlatego w przypadku dorosłych pacjentów alergików rzadko kiedy w historii choroby uznaje się alergię jako przyczynę przewlekłego schorzenia, a najczęściej to właśnie ona jest odpowiedzialna za np. pojawienie się choroby wrzodowej żołądka lub przewlekłego nieżytu żołądka. Bardzo wyraźnie widać to w badaniach prowadzonych w Klinice Alergologii i Chorób Wewnętrznych AM w Bydgoszczy, gdzie wśród pacjentów cierpiących na chorobę wrzodową, aż:

Alergeny pokarmowe                                                 alergeny wziewne

41% uczulonych było na pomidory,                    46% na pióra ptaków 40% na mleko                                                     37% na kurz domowy 39 % na kakao                                                    26% na pyłek traw 32% na ziemniaki                                               15% na pleśnie 31% na mąkę pszenną                                         13% na pyłek drzew 25% na marchew 14% na pomarańcze 11% na seler 10% na jabłka 9% na ryby 8% na fasolę 5% na białko jaja 4% na wieprzowinę Wyniki badań pacjentów z przewlekłym nieżytem żołądka: Alergeny pokarmowe 31% pomidory 30% marchew 29% mąka pszenna 28% orzechy 27% mleko 11% seler 10% ziemniaki 9% truskawki, fasola 8% cebula, groch, pomarańcza 7% białko jaja 4% mięso kury, soja 3% ryż, jabłka 2% mięso wołowe 1% ryby, kakao, mięso cielęce, mięso wieprzowe

Diagnostyka

Po pierwsze:- konieczne jest wykonanie badań testowych z kilkunastoma najczęściej uczulającymi alergenami pokarmowymi , bez względu na rodzaj manifestujących się objawów,Po drugie:- oznaczenie swoistych IgE w surowicy krwi – ich wykrycie jest niepodważalnym dowodem istnienia uczulenia.Po trzecie:- dokładny, wręcz precyzyjny wywiad dotyczący objawów, rodzaju i siły dolegliwości, cech dziedziczenia, sposoby żywienia w pierwszych latach życia chorego, jako dziecka. Już samo stwierdzenie silnie dodatnich odczynów skóry na alergeny pokarmowe u dorosłego atopika pozwala lekarzowi praktykowi na uwzględnienie możliwości ich odpowiedzialności całkowitej i częściowej za występujące objawy. Eliminacja uczulających pokarmów z diety przynosi wielokrotnie bardzo zadowalające wyniki leczenia. Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych nic nie może zastąpić wnikliwej obserwacji lekarskiej uwzględniającej spostrzeżenia samych pacjentów. Dlatego tak ważne jest w działalności profilaktycznej nauczenie pacjentów umiejętności obserwacji i kojarzenia występujących dolegliwości z ekspozycja na dany alergen lub grupę czynników. Ta wiedza, przekazana lekarzowi ułatwi mu interpretację badań immunologicznych i podjęcie dalszych kroków leczenia.Reasumując podkreślić należy, że leczenie alergii lub nietolerancji pokarmowej w każdym wieku pacjenta jest bardzo trudne i wymaga od lekarza ogromnego wysiłku, a od pacjenta poświęcenia. Oboje liczą na sukces , a więc znaczną poprawę stanu zdrowia, nie mówiąc o całkowitym wyleczeniu. Ten sukces w medycynie naukowej będzie osiągnięty wówczas, gdy terapia okaże się skuteczna w 77%. Jednak zawsze pozostaje te 23% pacjentów, którym lekarz nie jest w stanie pomóc ze względu na złożoność i przyczynę występujących dolegliwości. Dla tych pacjentów sukcesem będzie nawet chwilowa i krótkotrwała poprawa stanu zdrowia.

Autor: alergicznie.pl