AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

DODATKI DO ŻYWNOŚCI I ALERGIA - TAJEMNICZE "E" – ANTYUTLENIACZE i inne

DODATKI DO ŻYWNOŚCI I ALERGIA - TAJEMNICZE

Jak wiemy, witaminy A i C tracą swoją biologiczną aktywność pod wpływem działania tlenu zawartego w powietrzu. Podobnie jest z tłuszczami oraz owocami i warzywami, które pozostawione na powietrzu po prostu tracą swoją naturalną, świeżą barwę.Antyutleniacze dodawane są do żywności w celu ochronienia jej przez jakiś czas od szkodliwego działania tlenu, mogą one absorbować go i wiązać, zanim dojdzie do procesu utleniania, przedłużają tym samym okres przydatności do spożycia, a przede wszystkim utrzymują jej świeży wygląd. Jednak ich działanie nie jest długie, nie są również w stanie całkowicie zahamować procesu utleniania. Zazwyczaj stosuje się jednocześnie kilka rodzajów antyutleniaczy , dzięki czemu nawet ich niewielka ilość daje oczekiwane efekty, mają mniejsze działanie toksyczne , a ich aktywność może być zachowana również po zakończeniu procesu technologicznego produkcji żywności.Przeciwutleniacze dodawane do żywności mogą być pochodzenia naturalnego (np. witaminy C i E) lub syntetycznego , przy czym są one identyczne jak naturalne.Przeciwutleniacze naturalne dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym, są bezpieczne dla zdrowia i nie powinny być jakimkolwiek zagrożeniem dla alergików. W przypadku substancji syntetycznych takie zagrożenie jednak istnieje, niektóre z nich mogą być przyczyną pojawiania się reakcji alergicznych i pseudoalergicznych. PRZECIWUTLENIACZE NIEBEZPIECZNE E – 310  galusan propylu E – 311  galusan oktylu E – 312  galusan dodecylu E – 315 kwas izoaskorbinowy E – 316 izoaskorbinian sodu E – 320 butylohydroksyanizol (BHA) E – 321 butylohydroksytoluen ( BHT)UWAGA! Jedyny produkt do którego dodaje się E – 321 to guma do żucia ! [ad#ad-3]CZEGO NIE POWINNI JEŚĆ ALERGICY ? Syntetyczne antyutleniacze znajdują się w:-          gumie do żucia,-          aromatach do ciast i deserów oraz w olejkach eterycznych-          ziemniaczanych suszach, frytkach, chipsach,-          koncentratach zup, sosów,-          „chrupkach” zbożowych,-          wyrobach z orzeszków ziemnych-          masach do ciast ( marcepanowych, nugatowych)- ANTYUTLENIACZE  BEZPIECZNE(S – oznacza syntetyczne pochodzenie, N – naturalne)Kwas mlekowy            N                                                          ProduktyE – 270                                                odżywki dla dzieci, kiszona kapusta i ogórki, słodycze, Fasola, margaryna miękka, napoje z kwasem węglowym Kwas L (-) askorbinowy    S              napoje owocowe, marmolady i dżemy, wyroby zWitamina C                                        ziemniaków, produkty zawierające jajaE - 300 Askorbinian sodu             S                wędlinyE – 301 Askorbinian wapnia         S                wszystkie dania gotoweE – 302 Palmitynian askorbylu    S                wędliny, kostki rosołowe z kuryE – 304 Tokoferole naturalne      N                 oleje roślinne, gotowe desery( witamina E)E – 306 Alfa – tokoferol              S                wyroby wędliniarskieE – 307Gamma – tokoferol        S                 wędlinyE – 308Delta – tokoferol            S                 wyroby wędliniarskieE - 309 Mleczan sodu                N                 słodycze, seryE – 325 Cytrynian sodu              S                  lody i kremy, plasterkowany ser, wina, słodycze,E – 331                                               napoje gazowane Kwas winowy              N                   napoje gazowane, galaretki, słodycze,E – 334 Winian mono i disodowy  S              galaretki, konfitury, napoje gazowane, słodyczeE – 335 Winian potasu                   N             piankowe ciasto cytrynowe, galaretki, mieszanki ciastE – 336 Winian sodowo – potasowy  N          produkty mięsne i seroweE – 337

ANTYUTLENIACZE   NIEBEZPIECZNE

Galusan propylu            S                  PRODUKTYE – 310                                              tłuszcze roślinne, oleje roślinne, wyroby z ziemniakówGalusan oktylu              S                  guma do żucia,E – 311                                              płatki śniadaniowe,Galusan dodecylu          SE – 312UWAGA! Szczególnie niebezpieczne dla astmatyków i alergików, niedozwolone dla niemowląt i małych dzieci oraz osób nadwrażliwych na salicylany ! Butylohydroksyanizol (BHA)     S               ryż z przyprawami, kostki rosołowe wołowe,E – 320                                                          ciasta owocowe, biszkopty, słodycze, orzechy włoskieUWAGA! Silne reakcje alergiczne i pseudoalergiczne , zabronione do spożywania dla niemowląt i małych dzieci, neutralizuje witaminę D, powoduje wzrost cholesterolu we krwi !U dorosłych alergików nasilenie objawów alergicznych zwłaszcza ze strony skóry w wyniku wzrostu zawartości cholesterolu we krwi. Butylohydroksytoluen BHT     S                  guma do żuciaE – 321UWAGA!Bardzo niebezpieczny dla alergików i astmatyków, niemowląt i małych dzieci, nasila dolegliwości w stanach zapalnych skóry , niszczy witaminę D w organizmie! Kwas cytrynowy           S                            gotowe zupy, mrożone ryby, lody, kremy,E – 330                                                        przetwory owocowo – warzywne, ciastkaUWAGA! Spożywany w dużej ilości powoduje nasilenie objawów alergicznych lub pseudoalergicznych, podrażnia skórę, jest powodem rozwoju próchnicy zębów. Dichlorek cyny      S                                    kalafior, szparagiE – 512 UWAGA! Reakcje alergiczne i pseudoalergiczne ze strony układu pokarmowego. OSTROŻNIE   Z  :Kwas izoaskorbinowy  S                             wyroby mięsneE – 315Izoaskorbinian sodu     S                              wyroby z jaj, galaretki owocowe, marmolady, E – 316                                                       konfitury, wędlinyMoże wywoływać objawy alergii i pseudoalergii jeśli jeden rodzaj danego produktu stanowi podstawowy składnik codziennej diety. Lecytyna                      S                               słodycze, jogurt, proszek mleczny, czekolada,E – 322                                                          polewy czekoladowe, wypieki cukierniczeU niektórych alergików wzmaga dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mleczan potasu           SE – 326                                                          gotowe ciasta bezowe, pasty spożywczeMleczan wapnia         SE - 327W nadmiarze, może nasilać dolegliwości alergiczne ze strony układu pokarmowego i skóry. Cytrynian potasu        S                                chrupki, napoje gazowane, mleko skondensowane,E – 332                                                          mleko, ser, wino, śmietanka UHT,Może powodować reakcje pseudoalergiczne i alergiczne. Cytrynian mono - , di -  i triwapniowy  S      napoje gazowane, wino, słodycze, serE – 333Reakcje pseudoalergiczne, w dużych ilościach może być powodem choroby wrzodowej żołądka.Ortofosforan sodowy   S                               produkty przemysłu serowarskiego, wędliny ,E – 339 a                                                       szynka, Ortofosforan disodowy  S                            mięso gotowane, produkty żywnościowe zE – 339 b                                                      dodatkiem masła lub margaryny, Ortofosforan trisodowy  S                            paczkowany ser, ser topiony, błyskawiczne zupyE – 339 c                                                      i desery, wędliny , szynkaObjawy pseudoalergiczne Ortofosforan potasowy   S                            galaretki, polewy do deserów i ciastE – 340 aOrtofosforan dipotasowy S E – 340 b                                                       bezmleczny zabielacz do kawyOrtofosforan tripotasowy SE – 340 cObjawy pseudoalergiczne Otofosforan wapniowy  S                             proszek do pieczenia,E – 341 aOtofosforan diwapniowy  S                            nadzienie wiśnioweE – 341 bOtofosforan triwapniowy S                           koncentraty ciastE – 341 c Wersenian wapniowo – sodowy S                 gotowe sosy, konserwowane grzyby i warzywaE – 385Reakcje alergiczne Mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowychEstryfikowane kwasem cytrynowym    N                polewy do ciast i deserówE – 472 cReakcje pseudoalergiczne SUBSTANCJE  ZAKWASZAJĄCEDo konserwowania produktów spożywczych często używa się regulatorów kwasowości oraz substancji zakwaszających. Kwaśne środowisko niszczy pleśnie i bakterie, zmienia smak pożywienia i obniża wartości jego pH, czyli generalnie przedłuża trwałość produktów spożywczych. Regulatory mają za zadanie utrzymać w stałej wartości pH. E – 260    Kwas octowy                                                     PRODUKTY E – 261   octan potasu                                            owoce, warzywa w puszkach i wekowaneE – 262  octan sodu                                                       pieczywo francuskieE – 263  octan wapnia W zasadzie u alergików nie obserwuje się nasilenia objawów chorobowych. Wyjątek stanowią osoby nadwrażliwe na metale z których zrobione są opakowania w postaci puszek. Kwaśny odczyn soku owoców lub warzyw w kontakcie z metalem może dawać reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego i skóry, objawiające się biegunką, bólami brzucha, wysypką, nadkwasotą. Reakcje pseudoalergiczne mogą wystąpić w przypadku spożycia nadmiernej ilości składników bogatych w substancje zakwaszające. E – 263 dwutlenek węgla                                          wszystkie artykuły spożywczeMoże powodować objawy nietolerancji lub alergii, zwłaszcza u dzieci (napoje gazowane).E – 296 kwas jabłkowyW nadmiarze - reakcje pseudoalergiczne E – 297 kwas fumarowy                                          desery, guma do żucia, herbaty ziołowe, Herbata, wyroby cukiernicze, polewy do CiastMoże wywoływać reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego i skóry. E – 338 kwas ortofosforowy                                    napoje bezalkoholowe, typu colaDla alergików nie wskazane, u wielu dzieci jest przyczyną występowania reakcji chorobowych ze strony układu pokarmowego, spożywane w nadmiarze u niektórych chorych mogą powodować uczucie zdenerwowania, nadwrażliwości na bodźce, nadruchliwości. E – 350 jabłczan sodu                                             galaretki, konfituryE – 352 jabłczan wapnia Spotykane reakcje pseudoalergiczne E – 353 kwas matawinowy                                                        winoE – 354 winian wapniaW dużych ilościach powoduje reakcje pseudoalergiczne E – 355 kwas adypinowy                                          koncentraty deserów, napoje w proszkuE – 356 adypinian sodu                                             desery z galaretką, polewy do ciastE – 357 adypinian potasuCzęste objawy alergiczne i pseudowalergiczne u dorosłych i dzieci. E – 363 kwas bursztynowy                                      desery w proszku, zupy w proszku, rosoły W kostakach, napoje w proszkuOstrożnie! Reakcje alergiczne i pseudoalergiczne. E – 507 kwas solnyE – 513 kwas siarkowy E – 508 chlorek potasu                                                    dodawane do przypraw,E – 509 chlorek wapnia                                                   stosowane przy produkcji seraE – 509 chlorek magnezuBardzo ostrożnie powinni spożywać je chorzy z alergią oraz osoby cierpiące na schorzenia nerek i wątroby. E – 514  siarczan sodu                                                     dodawane do wszystkichE – 515  siarczan potasu                                                  artykułów spożywczychE - 516  siarczan wapniaE – 517 siarczan amonuMogą występować reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego oraz reakcje pseudoalergiczne. U ludzi zdrowych, spożyte w nadmiarze są częstą przyczyną biegunek. E – 524 wodorotlenek sodu                                              galaretki, odżywki dla niemowlątE – 525 wodorotlenek potasu                                                                      konfituryE – 526 wodorotlenek wapniaE – 527 wodorotlenek amonuE – 528 wodorotlenek magnezuU małych alergików bardzo ostrożnie!E – 576 glukonian sodu                                                 dodawany do wszystkich artykułówE – 577 glukonian potasu                                                     SpożywczychE – 578 glukonian wapniaOstrożnie!

BEZPIECZNE

E – 380 cytrynian amonu                                      w większości produktów spożywczychE – 529 tlenek wapnia                                           konfitury , galaretkiE – 574 kwas glukonowy                                              we wszystkich produktachE - 575  lakton kwasu glukonowego                     świeże wyroby z ciasta A na pytanie.....Dlaczego mali alergicy nie lubią owoców i warzyw, a także soków i przecierów owocowych?Odpowiem  w następnym tygodniu!

Autor: alergicznie.pl