AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

DODATKI DO ŻYWNOŚCI I ALERGIA - TAJEMNICZE "E" - KONSERWANTY

DODATKI DO ŻYWNOŚCI I ALERGIA - TAJEMNICZE

KONSERWANTY – na co uważać!

Dla zabicia mikroorganizmów stosuje się kilka środków konserwujących, gdyż każdy z nich działa niszcząco na poszczególne ich rodzaje. Najczęściej stosowane substancje konserwujące niszczą przede wszystkim drożdże i grzyby, ale są również takie, które chronią przed bakteriami. Przepisy prawne regulują dopuszczalną ilość substancji konserwujących , które mogą być dodane do danego rodzaju żywności, jednak pamiętać należy o tym, że w jednym artykule może ich znaleźć się kilka.

W zasadzie każdy produkt powinien mieć na opakowaniu wyraźnie określony skład i rodzaj substancji konserwujących, które zawiera. Rzeczywistość jednak jest inna, takie oznakowanie posiada niewiele produktów dostępnych na naszym rynku, a zupełnie pozbawiona jest ich żywność kupowana okazyjnie np. na bazarach. Niebezpieczeństwo jest tym większe, że z reguły przekonani jesteśmy, iż na bazarach kupujemy żywność „zdrową”, „ekologicznie czystą’ i nie zawierającą szkodliwych dodatków. To błąd !

Konserwanty dodawane są również do kosmetyków i środków pielęgnacyjnych, a także do preparatów leczniczych np. maści. Doświadczeni dermatolodzy alergolodzy przestrzegają przed stosowaniem u niemowląt i małych dzieci maści „gotowych”, gdyż one zawierają środki konserwujące, zalecają natomiast wykonywane według określonej receptury maści sporządzane w aptece, nie zawierają one konserwantów, są skuteczniejsze w działaniu, a ich wadą jest jedynie to, że termin ich ważności do spożytkowania jest krótki.

Konserwanty dzieli się na dwie grupy:Obecnie stosuje się w charakterze środków konserwujących następujące substancje:Stosowane są przeważnie do peklowania mięsa, dzięki niemu ma ono niezmienioną barwę, zapobiega również rozwojowi szczególnie niebezpiecznych bakterii  Clostridium botulinum, będących przyczyną zatruć pokarmowych. Już jedna dziesięciomilionowa część grama toksyny botulionej może być przyczyną śmierci człowieka. Z jednej strony peklowanie wydaje się być proces chroniącym nas przed śmiertelnymi zatruciami pokarmem, z drugiej jest bardzo niebezpieczne. W trakcie peklowania mięsa z azotynów i biogennych amin powstają rakotwórcze związki zwane nitrozaminami. Najbardziej szkodliwy spośród 300 znanych nitrozamin jest N- nitrozodimetyloamina.UWAGA! Niektóre z tych związków powstają i uaktywniają się w wysokiej temperaturze, nie powinno się peklować mięsa, które ma być wykorzystane do produkcji kiełbas przeznaczonych do grillowania , smażenia lub pieczenia. UWAGA! Niebezpieczne zapiekanki i pizza ![ad#ad-1]Wspomniane wyżej nitrozaminy powstają również w trakcie podgrzewania produktów bogatych w aminy, przykładem takim jest ulubiona przez wiele osób pizza lub zapiekanki (ser + szynka lub salami bogate w azotyny).Ma zastosowanie przy peklowaniu i konserwowaniu wyrobów mięsnych.UWAGA! Azotany zawarte są również w wodzie pitnej i w warzywach !Kwas siarkawy stosowany jest jako środek konserwujący w postaci soli potasowych, wapniowych i sodowych. Dwutlenek siarki bardzo szeroko i od dawna stosowany jest przy produkcji wina. Stabilizuje barwę, jest środkiem dezynfekcyjnym, neutralizuje substancje zapachowe i smakowe, które powstają w trakcie fermentacji wina. Niektóre gatunki  win są tak bogate w dwutlenek siarki, że już wypicie dwóch kieliszków przekracza dzienną dopuszczalną normę spożycia tego składnika. Dwutlenek siarki dodawany jest do suszonych owoców (morele, gruszki, brzoskwinie, śliwki , winogrona (również niszczy roztocza).Najbardziej niebezpieczny dla alergików i astmatyków jest kwas benzoesowy i benzoesany, żywność z tym środkiem konserwującym nie powinna być w ogóle spożywana przez tę grupę chorych. A są one bardzo powszechnie stosowane do przedłużania terminu trwałości produktów. Szczególnie powinni na te dodatki uważać chorzy przejawiający objawy nadwrażliwości na salicylany i kwas acetylosalicylowy (aspiryna).Jego działanie polega przede wszystkim na hamowaniu rozwoju pleśni i drożdżyKwas propionowy zazwyczaj stosowany jest jako dodatek konserwujący do porcjowanego pieczywa.Stosuje się je wyłącznie jako dodatek do konserw rybnych, w dużym stężeniu zmienia smak produktu.UWAGA! Kwas benzoesowy występuje w postaci naturalnej w niektórych produktach żywnościowych, należą do nich : czarne jagody, goździki (przyprawa do kompotów, ciast i deserów), czarne porzeczki, borówki i śliwki (szczególnie węgierki).Alergicy powinni je wykluczyć z diety całkowicie !CO TRZEBA WIEDZIEĆ....>Powierzchnie bananów są zazwyczaj pokryte środkiem konserwującym o nazwie – tiabendazol E –233. >Chemicznymi środkami konserwującymi spryskuje się również inne owoce cytrusowe , informacje na ten temat według przepisów nie muszą być umieszczane na produkcie.
ŚRODKI KONSERWUJĄCE
NIEBEZPICZNE  DLA   ALERGIKÓW !
Kwas sorbowy i jego sole PRODUKTY E – 200                                                                                 Margaryna, majonez, sałatki E – 201                                                                                 warzywno – mięsne, wina E – 203                                                                                  marmolada Reakcje alergiczne i pseudoalergiczne, mdłości, bóle brzucha, wymiotyKwas benzoesowy i benzoesanyE – 210                                                                                    PRODUKTY E – 211                                                                                  konserwy owocowe, warzywne, E – 212                                                                                  sałatki, majonezy, marynaty E - 213 Silne reakcje alergiczne !Estry kwasu p – hydroksybenzoesowego i ich sole sodowe PRODUKTY E – 214 E – 215 E – 216                                                                                  konserwy rybne E – 217                                                                                  słodycze E – 218 E – 219 Silne reakcje alergiczne !Dwutlenek siarki i siarczyny PRODUKTY E – 220 E – 221 E – 222                                                                                     owoce kandyzowane E – 223                                                                                     konserwy warzywne E – 224                                                                                     przetwory z ziemniaków (chipsy) E – 225                                                                                     wino E – 226                                                                                     suszone owoce E – 227                                                                                     chrzan E – 228 Silne reakcje alergiczne i pseudoalergiczne, napady duszności u astmatyków, wysiewy pokrzywki, wymioty, bóle brzucha, mdłości,Nizyna PRODUKTY E – 234                                                                                    sery topione, wyroby mleczarskie desery Reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego i skóry.Natamycyna (pimarycyna)E – 235                                                                                       PRODUKTY Powierzchnia serów twardych półtwardych, suszonych i peklowanych wędlin Reakcje alergiczne i pseudoalergiczne, zaburzenia pracy nerekEster dimetylowy kwasu pirowęglowego PRODUKTY E – 242                                                                                 napoje na bazie soków owocowych, napary herbaciane, napary ziołowe napoje bezalkoholowe Reakcje alergiczne i pseudoalergiczne, mdłości, biegunkaAzotyn potasu  E – 249 peklowane mięso, produkty mięsne,Azotyn sodu     E – 250 produkty rybne, sery Związki rakotwórcze, reakcje alergiczne i pseudoalergiczneAzotan sodu E – 251 PRODUKTYAzotan potasu E – 252 ryby, sery, mięso, koreczki śledziowe Związki rakotwórcze, silne reakcje alergiczne i pseudoalergiczne Lizozym                                                                                    PRODUKTY E – 1105                                                                                białko jajek, wyroby wędliniarskie, wyroby serowe Reakcje alergiczne zwłaszcza u osób uczulonych na jaja i mięso drobiowe.

KONSERWANTY O SKUTKACH NIEZNANYCH

Kwas propionowy                                                                   pieczywo żytnie E – 280                                                                                     chleb porcjowany Propionian wapnia                                                                  pieczywo porcjowane E – 282                                                                                    pieczywo cukiernicze Propionian sodu                                                                       pieczywo porcjowane E – 281                                                                                    o obniżonej wartości kalorycznej Propionian potasu                                                                    chleb żytni, wyroby E – 283                                                                                     cukiernicze Boraks                                                                                      kawior E – 285 Reakcje pseudoalergiczne, zaburzona praca nerek Kwas borny                                                                              kawior E – 284 Reakcje pseudoalergiczne, zaburzona praca nerek

Autor: alergicznie.pl