AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

Najważniejsze informacje o alergiach

Najważniejsze informacje o alergiach

Alergia- nadwrażliwość organizmu na substancje szkodliwe- alergeny.Astma- charakteryzuje się zwężeniem dróg oddechowych, u podłoża którego leży przewlekły stan zapalny i związana z nim nadreaktywność oskrzeli.Cechę alergii, dziedziczą dzieci po rodzicach, ale też po dziadkach. 15% szans na zachorowanie ma dziecko, którego rodzice lub dziadkowie nigdy nie chorowali na schorzenia alergiczne, ale które np. mieszka w środowisku zanieczyszczonym, jemu nieprzyjaznym. Jeśli choruje jedno z rodziców (zwłaszcza matka), to prawdopodobieństwo, że zachoruje dziecko osiąga 50%. Jeśli chorują oboje rodzice, wynosi ono , aż 75%. W powszechnej opinii panuje przekonanie, że alergia to choroba „nowa”, dawniej nieznana, która pojawiła się wraz z rozwojem naszej cywilizacji . To nie jest prawda. Ponad 2600 lat przed narodzinami Chrystusa zmarł z powodu nadwrażliwości na jad osy faraon Menes. W starożytnej Babilionii ludzie cierpieli z powodu nietolerancji białka jaja. W starożytnej Grecji i Rzymie, plagą były choroby skóry i astma oskrzelowa. Hipokrates opisał przypadki nietolerancji sera koziego i mleka. W XIX wieku zauważono występowanie napadowego nieżytu nosa wywołanego używaniem modnego w owym czasie pudru, a także dokładnie opisano dolegliwości nazwane „gorączką sienną”, występujące u niektórych osób w miesiącach letnich. Jednak mechanizmy powstawania alergii poznawano stopniowo dopiero od końca XIX i mimo wielu naukowych odkryć w tej dziedzinie, mimo coraz lepszym możliwościom, nie zostały one jeszcze poznane do końca.To, co wiemy już na pewno, alergia jest schorzeniem:

Alergia nie zdiagnozowana, nie leczona lub źle leczona prowadzi do astmy!

[ad#ad-1]Wiemy również, że jeśli jest alergen to jest alergia, a jeśli ze środowiska chorego usuniemy alergen, to objawów chorobowych może w ogóle nie być.Pamiętajmy o  trzech prostych zasadach:-          jest alergen, jest alergia,-          nie ma jednej, absolutnie skutecznej metody leczenia schorzeń alergicznych, podobnie jak nie ma jednej stuprocentowo pewnej metody postępowania, którą można byłoby zastosować u wszystkich alergików,-          czynnik wywołujący reakcję alergiczną u jednego alergika, wcale nie musi powodować objawów chorobowych u drugiego, mimo, że obaj cierpią na schorzenia alergiczne.Wystąpienie chorób alergicznych jest spowodowane działaniem dwóch grup czynników:-     osobniczej predyspozycji do choroby atopowej,-     czynników środowiskowych np. pyłki roślin, kurz i roztocza, związki chemiczne, pokarm itd.Jeśli dziecko dziedziczy skłonność do alergii po rodzicach lub dziadkach, staje się atopikiem, a konsekwencją choroby alergicznej jego organizmu są choroby atopowe tj.

ALERGENY

Pospolite substancje, mające zdolność do wywoływania reakcji alergicznej o różnym nasileniu, z różnych układów i narządów organizmu, nazywają się alergenami.Ogólnie alergeny można podzielić na :-          pokarmowe-          wziewne-          alergeny pasożytów-          bakteryjne-          prostych związków chemicznych

ALERGENY POKARMOWE

Najczęściej , u dzieci najmłodszych przyczyną ujawnienia się schorzenia alergicznego jest pokarm, a diagnozowana alergia  pokarmowa jest widocznym sygnałem choroby atopowej. Powszechnie wiadomo, że przyczyną alergii pokarmowej u dzieci są najczęściej: białka mleka krowiego, jaja, produkty zbożowe, zwłaszcza gluten, soja, cytrusy, orzechy ziemne, pomidory, truskawki, kakao. W piśmiennictwie światowym podkreśla się , że nadwrażliwość pokarmowa dotyczy około 8- 10% populacji dziecięcej i 2-3% dorosłych, może też być przyczyną rozwoju innych chorób na tle alergicznym np. atopowego zapalenia skóry – 20-30%, alergicznego nieżytu oskrzeli i astmy – 8–10%, alergicznego nieżytu górnych dróg oddechowych – 10-17% populacji.

ALERGENY WZIEWNE

Alergie wywołane przez kurz, roztocza kurzu domowego, pyłki roślin, zarodniki grzybów pleśniowych, sierść zwierząt, dym, zanieczyszczenia powietrza, to grupa chorób charakteryzująca się nadwrażliwością na alergeny wziewne. Wnikają one do ustroju poprzez drogi oddechowe i powodują zaburzenia w funkcjonowaniu układu oddechowego. Najwięcej problemów stwarza sezonowo pyłek roślin, czyli nasiona roślin kwiatowych, traw, drzew i krzewów. Obecny w atmosferze pyłek przenika do dróg oddechowy i jest aktywnie wchłaniany przez błonę śluzową nosa, powodując katar, łzawienie oczu, ból głowy, objawy

ALERGENY ODZWIERZĘCE

Wbrew ogólnie rozpowszechnionemu poglądowi, to nie zwierzęce włosy lecz małe łuseczki skóry powodują reakcje nadwrażliwości, szacuje się, że około 10 populacji jest uczulonych na zwierzęta. Bardzo niebezpieczne są też ślina i mocz zwierząt. Nawet w przypadku, gdy badania  specjalistyczne nie wykażą nadwrażliwości na zwierzęta, w domu alergika nie powinny one przebywać. Sam fakt, wywoływania alergii przez jakikolwiek inny alergen, może w przyszłości spowodować nadreaktywność na zwierzęta.

ALERGENY  PASOŻYTÓW

W ostatnich latach  zwiększa się liczba alergików cierpiących na choroby pasożytnicze. W Europie częstymi pasożytami przewodu pokarmowego są glisty ludzkie, tasiemce, owsiki i lamblie. Glisty wytwarzają bardzo silne alergeny, a ich obecność w organizmie alergików jest często przyczyną różnorodnych objawów alergicznych, szczególnie ze strony skóry.

ALERGENY  OWADÓW

Silne alergeny znajdują się w ciałach i wydalinach licznych owadów. Niektóre z tych alergenów (np. karaluchy) przenikają do kurzu domowego, inne drobne cząsteczki licznych gatunków drobnych muszek unoszą się w atmosferze, skąd przenikają do dróg oddechowych. Pewne owady np. pszczoły i szerszenie wytwarzają jady o bardzo silnych alergizujących właściwościach. Pierwsze użądlenia tych owadów mogą u atopików wywołać stan uczulenia , drugie – burzliwe objawy chorobowe ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie.

ALERGENY BAKTERYJNE

Alergia na bakterie jest częstą przyczyną przewlekłych chorób układu oddechowego i niektórych chorób skóry. Rola zakażenia bakteryjnego nabiera szczególnego znaczenia w przewlekłych chorobach układu oddechowego w świetle ostatnich badań medycznych, które wskazują na zdolność niektórych bakterii do wytwarzania histaminy. Bakterie ułatwiają rozwój alergii na inne alergeny, zwłaszcza wziewne, które przenikają łatwiej w głąb błon śluzowych uszkodzonych przez zakażenia. Alergia jest schorzeniem występującym na całym świecie, choruje na nią coraz więcej ludzi. Nie tylko dzieci, również osoby dorosłe. W USA w ciągu 15 lat nastąpiło podwojenie liczby chorych na astmę np.w 1998 roku  było ich już 17 milionów . Największy wzrost zachorowań odnotowano wśród dzieci do 5 roku życia. W Stanach astma jest najczęstszą chorobą okresu dzieciństwa. Podobny wzrost obserwowany jest w ostatnich latach  w Europie Zachodniej. Szacuje się, że średnio w społeczeństwach tych krajów  12% chorych ma astmę i 30 % choruje na pyłkowicę.Choroby atopowe występują najczęściej w krajach wysoko uprzemysłowionych, niską zachorowalność notuje się w Afryce Wschodnie i Rosji. Znaczny wzrost zachorowań w Europie Zachodnie po 1960 roku.

Czynniki ryzyka odpowiedzialne za wzrost częstości występowania chorób atopowych, to

  1. Zanieczyszczenia powietrza – ruch samochodowy ( 90% cząsteczek spalin Diesla ma właściwości absorbowania pyłków roślin, stanowią ich nośniki i docierają do dróg oddechowych) , ozon (inhalacje ozonu wywołują kaszel, trudności oddechowe, bóle w klatce piersiowej – nadreaktywność oskrzeli).
  2. zanieczyszczenia środowiska wewnętrznego- chemiczne, organiczne, dym tytoniowy
  3. zmiany w sposobie odżywiania – wzrost kwasu linolenowego w tkance tłuszczowej, zawartość kwasu linolenowego i kwasów tłuszczowych omega w mleku matek karmiących- mleko matek atopowych zawiera większe ilości kwasów linolenowych i kwasów tłuszczowych omega- 6 niż mleko matek nieatopowych) Zdaniem specjalistów, dzieci matek atopowych i dziedziczące predyspozycje atopową po matce nie powinny być karmione piersią.
  4. ekspozycja na alergeny
  5. status ekonomiczny rodziny
  6. rola zakażeń
  7. czynniki jatrogenne ( szczepienia  przeciwkokluszowe wywierają wpływ na produkcję IgE w organizmie dziecka.); szczepienia ochronne, antybiotyki ( antybiotyki stosowane zbyt często we wczesnym dzieciństwie mogą przyczyniać się do rozwoju astmy i chorób atopowych, zawłaszcza alergii pokarmowej)., dyskryminacja aspiryny ( wprowadzenie paracetamolu zwiększa ryzyko alergii)..
Zdaniem alergologów, w ciągu dwóch, trzech generacji- atopicy będą stanowili ¾ ludności świata. Niektóre osoby odczuwają dolegliwości jedynie w niektórych okresach, zmieniających się pór roku np. katar, kaszel, duszność, zapalenie spojówek, ucha, krtani, oskrzeli, swędzenie skóry, zmiany skórne występują jedynie w :Lutym, marcu, kwietniu, maju –       przyczyna ?                                      pyłki drzewmaju, czerwcu, lipcu –                       przyczyna?                                      Pyłki traw i zbóż,drzew, chwastówTerpeny i olejki roślinne (wydzielają je kwitnące rośliny)Zarodniki grzybów pleśniowychCzerwcu, lipcu, sierpniu, wrześniu – przyczyna?                                        Pyłki chwastów,Zarodniki grzybów pleśniowychPaździerniku, listopadzie,grudniu, styczniu –                                przyczyna ?               zarodniki grzybów pleśniowychroztoczaW literaturze przedmiotu dzieli się alergików na „szczęśliwych” i „nieszczęśliwych”. Ci pierwsi, to tacy, którzy wiedza na co są uczuleni, a alergeny te można łatwo usunąć z ich życia. Ci drudzy, zazwyczaj nie wiedza na co są uczuleni, gdyż powodem ich dolegliwości są liczne alergeny, których na dodatek wykluczyć się nie da. Ciekawostka! Atopia występuje nawet u zwierząt. 8-10% psów jest alergikami najczęściej chorują na wyprysk atopowy. Autor: mgr pedagogiki specjalnej, terapeuta, alergolog. 30 –letni staż pracy z chorymi na astmę i schorzenia alergiczne, redaktor naczelny czasopisma „Dziecko alergiczne”, prezes ZG Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom Chorym na Astmę i Alergię.

Autor: alergicznie.pl