AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

PŁATKI KUKURYDZIANE BEZ GLUTENU – NOWOŚĆ?

PŁATKI KUKURYDZIANE BEZ GLUTENU – NOWOŚĆ?

Niestety i ona jest przyczyną nietolerancji pokarmowej u wielu ludzi, dlatego należy bardzo ostrożnie podawać w diecie płatki/chrupki kukurydziane, nie tyle z uwagi na zawartość kukurydzy, ale przede wszystkim w związku z obecnością w ich składzie szkodliwych składników niezbędnych do ich produkcji, a nie umieszczonych na etykietkach.

Czego unikać w przypadku nietolerancji glutenu?

 

Ostatnio zapanowała moda na eliminację glutenu nawet wśród ludzi, którzy problemów z jego tolerowaniem nie mają. Zazwyczaj mówi się o glutenie i jego szkodliwości w aspekcie spożywanego pieczywa. Natomiast nikt nie wspomina o alkoholach, a przecież zboża zawierające gluten są podstawą produkcji wielu gatunków alkoholi. W Stanach jedną z metod leczenia alkoholików, zwłaszcza tych posiadających grupę krwi A / ludzie z tą grupą krwi są najczęściej uzależnieni od alkoholu/ jest wyeliminowanie z codziennej diety wszystkich składników pokarmowych zawierających gluten. Ludzie z grupą krwi A, mają tendencję do nietolerowania glutenu i jak to zazwyczaj bywa w nietolerancji najbardziej lubią to, co im najbardziej szkodzi, niekiedy są wręcz od tych produktów uzależnieni.    

Autor:

następna strona artykułu