AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

MODA NA ……ELIMINACJĘ GLUTENU

MODA NA ……ELIMINACJĘ GLUTENU

Pamiętam też modę na wegetarianizm, która szczególnie niemowlętom / dieta matki karmiącej/ , czy małym dzieciom nie przyniosła nic dobrego. Ale tak już jest we współczesnym świecie, tylko zdrowy rozsądek może nas uratować przed popadaniem w skrajności. To, co dla wielu może być „zdrowe”, dla jednego może być przyczyną wielu uciążliwych dolegliwości chorobowych. Podam prosty przykład; wszyscy pamiętamy słynną akcję „szklanka mleka dla każdego ucznia”. Powszechnie uznaje się mleko za składnik pokarmowy nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Zmuszano więc dzieci do picia mleka nie biorąc pod uwagę faktu, że tzw. zdrowe mleko może wywoływać u niektórych bardzo groźne objawy chorobowe powodowane alergią na mleko lub nietolerancją laktozy. Obecnie trwa akcja wymiatania ze szkół tzw. śmieciowej żywności. Popieram. Szkoda tylko, że nikt nie bierze pod uwagę faktu, że w polskich szkołach uczą się też alergicy, a jest ich całkiem sporo. W niektórych krakowskich szkołach uczniowie mający ciągłe lub okresowe objawy chorobowe mogące być zwiastunem alergii lub nietolerancji pokarmowej stanowili spory odsetek uczących się dzieci. W niektórych klasach co 6 uczeń miał tego typu dolegliwości. To, co ciekawsze około 40% rodziców badanych uczniów przyznaje, że nie wiedziało, iż ich dziecko ma w ogóle jakiekolwiek dolegliwości chorobowe po spożyciu składników pokarmowych!

Co można jeść w nietolerancji glutenu

Czego nie wolno

  • amarant,
  • chleb świętojański,
  • gryka (nie zanieczyszczona),
  • kukurydza,
  • proso,
  • quinoa (komosa ryżowa),
  • sezam,
  • sorgo,
  • tapioka,
  • maniok,
  • ziemniaki,
  • ryż i ryż glutenowy ( nie jest to gluten zbożowy).

 

  • pszenica,
  • skrobia pszeniczna,
  • owies,
  • jęczmień,
  • pszenica płaskurka,
  • orkisz,
  • pszenżyto,
  • otręby z wyżej wymienionych zbóż,
  • słód jęczmienny,
  • muesli i płatki z w/w zbóż,
  • ciasto- świeże, suche, nadziewane,

produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe

  • wszystkie- surowe, gotowane, suszone, mrożone bez dodatków niedozwolonych,
  • warzywa marynowane- w oliwie, occie, zalewie solnej, soli,
  • warzywa strączkowe- świeże i puszkowane,
  • przecier pomidorowy, pomidory konserwowe bez dodatków środków konserwujących, zagęszczaczy, smakowych i barwników.

 

  • warzywa panierowane, w mące lub cieście,
  • dania mieszane z warzyw i zbóż,
  • warzywa mrożone w postaci : frytek, grzybów zawierające pszenicę lub jej pochodne

Autor:

następna strona artykułu