AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

NIETOLERANCJA POKARMOWA NAJCZĘSTSZA PRZYCZYNA różnych progów tolerancji składników pokarmowych

NIETOLERANCJA POKARMOWA NAJCZĘSTSZA PRZYCZYNA różnych progów tolerancji składników pokarmowych

Alergia , czy nietolerancja pokarmowa Różnice wbrew pozorom są bardzo ważne, bo chociaż oba schorzenia objawiają się bardzo podobnie, to jednak zasadniczo różnią je i metody diagnostyki i postępowanie lecznicze, a szczególnie rodzaj, zakres i czas stosowanej diety eliminacyjnej, która w wielu przypadkach jest jedyną metodą skutecznego leczenia tych dolegliwości. W przypadku nietolerancji pokarmowej jakiegoś pokarmu, wystarczy usunięcie go na jakiś czas z diety lub spożywanie go w małych ilościach, w przypadku alergii na dany pokarm istnieje tylko jedno wyjście- całkowite wykluczenie go z jadłospisu niekiedy nawet na całe życie. Prawdą jest, że bardzo trudno jest sprecyzować przyczynę objawiających się symptomów schorzenia, a przede wszystkim postawić jednoznaczną diagnozę określającą ,czy mamy do czynienia z alergią na dany pokarm, czy też z jego nietolerancją , a w wielu przypadkach może być to rzeczą całkowicie niemożliwą. Niekiedy i to bardzo często najlepszym sposobem wykrycia przyczyny powstawania dolegliwości jest dieta eliminacyjna W alergii i nietolerancji pokarmowej jest to metoda diagnostyczna i w wielu przypadkach jedyna metoda lecznicza.DIETA ELIMINACYJNA- polega na systematycznym wykluczaniu z jadłospisu potraw i składników potraw, które w trakcie obserwacji chorego wskazują, iż mogą być one dla niego szkodliwe. Niekiedy koniecznością jest wykluczenie danego produktu na bardzo długi czas, w wielu przypadkach na całe życie ( tak bywa w przypadku alergii na pokarmy), lub na krótki czas (tak jest przeważnie w nietolerancji pokarmowej). Zdania naukowców w zakresie częstości występowania alergii na pokarmy są podzielone. Jedni uważają, że występuje ona w populacji stosunkowo często, inni, że jest chorobą rzadką. Brak specjalistycznej diagnostyki lub diagnostyka niekompletna sprawiają, że często dolegliwości związane ze szkodliwością pokarmu interpretowane są jako alergia na pokarmy, a tymczasem mamy do czynienia z okresową nietolerancją pokarmową. Z taką sytuacją mamy do czynienia np. u niemowląt i małych dzieci u których układ pokarmowy jeszcze nie jest w pełni rozwinięty pod względem funkcjonalnym i zbyt duże dawki mleka lub składniki zawarte w mleku najczęściej są przyczyną dolegliwości do złudzenia przypominających reakcje alergiczne, które jednak po jakimś czasie samoistnie ustępują wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego dziecka. W przypadku alergii pokarmowej testy skórne i testy z krwi najczęściej dają wyniki dodatnie. Również spożycie stosunkowo niewielkiej ilości szkodliwego pokarmu jest przyczyną natychmiastowych reakcji alergicznych, tylko w bardzo nielicznych przypadkach mogą pojawiać się objawy alergiczne późne. Objawy alergii pokarmowej to klasyczne objawy schorzenia alergicznego w postaci: - astmy oskrzelowej, - kataru siennego, - skazy białkowej, - nieżytu nosa, - pokrzywki, - anafilaksji. Z alergią pokarmową można powiązać także takie objawy jak: • bóle brzucha, • wymioty, • nudności, • skurcze jelit, • obrzęki ( w tym również stawów), • silne bóle głowy (migreny). Jakie produkty najczęściej powodują reakcje alergiczne? U dzieci są to: - mleko krowie i jego przetwory, - jaja, - ryby, - pszenica, - drożdże, - owoce cytrusowe, - orzechy, - rośliny strączkowe (groch, fasola i inne z tej grupy) U dorosłych można wymienić: - mąkę pszenną, - pomidory, - mleko, - orzechy, - marchew, - seler, - fasola i groch, - ziemniaki, - jabłka, - wiśnie, czereśnie, śliwki, - papryka, - musztarda i ketchup. Alergia pokarmowa „rzekoma” To swoista postać nietolerancji pokarmowej, tak samo objawiająca się jak alergia, w której objawy ustępują po podaniu leków antyhistaminowych. Co najczęściej ją powoduje? • białko jaja kurzego, • orzeszki ziemne, • ryby, • wieprzowina, • fasola, • skorupiaki, • czekolada, • truskawki, • pomidory • rośliny strączkowe. Jak również : gryka, mango, musztarda, papaja, ziarno słonecznika, surowy ananas. Nietolerancja pokarmowa jest terminem oznaczającym szereg niepożądanych reakcji na pokarmy, których przyczyny omówione zostały w poprzednim numerze czasopisma. Poza nimi nietolerancja może być reakcją na histaminę, kofeinę, substancje chemiczne zawarte w żywności (np. barwniki i konserwanty) oraz defekty enzymatyczne. Jedno jest charakterystyczne- w nietolerancji pokarmowej nie jest zaangażowany układ odpornościowy człowieka. Symptomy nietolerancji pokarmowej: • bóle głowy, • migrena, • zmęczenie, • biegunki, • zaparcia, • wzdęcia, • zespól jelita drażliwego, • obrzęki, • nadmierna aktywność u dzieci, • nudności, • wymioty, • owrzodzenia jamy ustnej, • bóle mięśni, • bóle stawów (reumatoidalne zapalenie stawów), • w postaci przewlekłej: wrzody żołądka i dwunastnicy. Niespecyficzne dolegliwości towarzyszące nietolerancji pokarmowej: - ból ucha, - zapalenie pęcherza moczowego, - rozdrażnienie, - zmęczenie i napięcie, - bezsenność, - u kobiet i dziewczynek– upławy. Charakterystyczne cechy nietolerancji: - objawy pojawiają się i znikają, - mają różne nasilenie, - najczęściej powodowane są przez pokarmy spożywane systematycznie i często (np. podczas każdego posiłku), - chorzy mogą dobrze tolerować szkodliwy składnik pokarmowy, gdy spożywają go w małych ilościach, a objawy nietolerancji pojawiają się jedynie w przypadku zjedzenia większej ilości tego pokarmu. Nietolerancję może wywołać każdy rodzaj żywności. Częściej chorzy nie tolerują określonych grup pokarmów. A więc np. mięsa i białka, warzyw o owoców lub białka i zbóż. Stosując dietę eliminującą niektóre pokarmy podejrzewane o wywoływanie dolegliwości chorobowych, potwierdza się nietolerancje której powodem są substancje chemiczne występujące w różnych rodzajach żywności. Niektóre z pokarmów zawierają substancje chemiczne działające bezpośrednio na organizm ludzki. Należą do ich; • histamina – znajduje się w żywności poddawanej fermentacji, w kiełbasie salami, innych rodzajach kiełbas, w rybach, szczególnie w makrelach. • Kofeina – znajduje się herbacie, czekoladzie, napojach typu coca-cola, kawie, a także w parafarmaceutykach przeciwbólowych, • aminy naczynioworuchowe – występują w serach, żywności poddawanej fermentacji, marynowanej, czekoladzie, bananach, awokado, owocach cytrusowych, winie. Tak więc przyczyną dolegliwości bardzo podobnych do alergii na mięso ryby, nie musi być jej białko, ale zawarta w rybie histamina. Problemy żołądkowe po spożyciu kawy, czy coca-coli, nie muszą być wywołane alergią na te produkty lecz nietolerancją zawartej w nich kofeiny. Podobne objawy mogą wystąpić u osoby uczulonej na kofeinę np. po przyjęciu tabletek przeciwbólowych zawierających ten składnik. [ad#ad-5]CO OSOBY Z NIETOLERANCJĄ POKARMÓW U SIEBIE ZAUWAŻAJĄ?• ciągłe uczucie zmęczenia, • częste występowanie obrzęków, głównie na twarzy, chociaż występują one także na palcach, w kostkach i stawach. Najprawdopodobniej nietolerancja sprzyja gromadzeniu wody w organizmie. • zmiany nastroju, huśtawka emocjonalna raz euforia, a zaraz potem depresja. Te objawy pojawiają się najczęściej tuż po spożytym posiłku. • huśtawka wagowa, gwałtowne przybieranie i utrata wagi niekiedy nawet w ciągu doby lub stała , zazwyczaj wyższa niż powinna być waga ciała, utrzymująca się bez względu na ilość i wielkość spożywanych posiłków. • „sińce pod oczami”, są charakterystyczną cechą konstytucjonalną każdego alergika, ale też towarzyszą osobom z nietolerancją pokarmów. • nagłe uczucie głodu i pragnienia, najczęściej tuz po spożytym obfitym posiłku. Ciągłe pragnienie charakteryzuje szczególnie dzieci z nietolerancją pokarmów , występuje ono także u dorosłych, towarzyszy mu oczywiście częste oddawanie moczu. • uzależnienie od pokarmów lub napojów, najczęściej tych, które najbardziej szkodzą organizmowi. Jest ono tak silne, że osoba uzależniona, aby mogła normalnie funkcjonować musi je stale spożywać. Bez nich czuje się źle, nie tylko fizycznie, ale przede wszystkim psychicznie. Nietolerancję pokarmową wywołują różne pokarmy, a objawy u każdego pacjenta są inne. Nie istnieje w tym przypadku pojedynczy, a tym bardziej wyjaśniony mechanizm, będący podstawą powstawania objawów, tak jak ma to miejsce w przypadku alergii pokarmowej. Istnieje, co najmniej 6 czynników, które zawsze towarzyszą tej chorobie. W nietolerancji pokarmowej: * objawy ujawniają się znacznie wolniej i mniej gwałtownie, * przyczyną jest pożywienie jadane regularnie np. mleko, chleb zwłaszcza pszenny, a więc produkty będące składnikiem niemal każdego posiłku, • reakcje wywołują pokarmy jadane w dużej ilości, • objawy są łagodne, zaostrzają się stopniowo, • objawy ustępują, gdy z jadłospisu usunięte zostaną składniki szkodliwe, * objawy nie mają stałego charakteru, mają różne nasilenie, całkowicie znikają, są bardzo zróżnicowane, dotyczą wielu układów w organizmie, jednocześnie, * chory bardzo lubi, a niekiedy jest wręcz uzależniony od pokarmów, które wywołują dolegliwości chorobowe,OBJAWY NIETOLERANCJI POKARMOWEJ • obrzęk (zatrzymanie wody), widoczny przede wszystkim na stopach, nogach i dłoniach, • ból głowy, • migrena, • nadmierna ruchliwość • depresja, • niepokój, • ogólne zmęczenie, • bóle mięśni, • owrzodzenie jamy ustnej, • wrzody żołądka • wrzody dwunastnicy • wymioty • nudności • reumatoidalne zapalenie stawów • ból stawów • wzdęcia • choroba Crohna • zaparcia • zespół jelita drażliwego • biegunki • bezsennośćW przypadku diagnostyki nietolerancji pokarmowej testy skórne są zupełnie bezużyteczne, niestety nie istnieją również podobnie, proste testy do diagnostyki tego schorzenia. Najlepszą metodą diagnostyczną wydaje się być w tym przypadku dieta eliminacyjna. Podczas takiej diety wyklucza się wszystkie lub większość najpopularniejszych składników pokarmowych, na okres do trzech tygodni. Następnie wprowadza się je stopniowo (pojedynczo) obserwując reakcje pacjenta. W razie pogorszenia się stanu zdrowia w trakcie poszerzania codziennej diety wyodrębnić można te składniki, które są przyczyną dolegliwości chorobowych. Niekiedy pacjent czuje się na początku tej terapii bardzo źle (niektórzy porównują ten stan do samopoczucia „narkomana na odwyku”, ma to miejsce w przypadku szczególnie ulubionych składników pokarmowych, od których chory jest wręcz uzależniony).

Autor: alergicznie.pl