AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

KUCHNIA SMYKA ALERGIKA – DIETA BEZMLECZNA VII - RADY DLA MŁODEJ MAMY - CHROŃ DZIECKO PRZED ALERGIĄ

KUCHNIA SMYKA ALERGIKA – DIETA BEZMLECZNA VII - RADY DLA MŁODEJ MAMY - CHROŃ DZIECKO PRZED ALERGIĄ

To, czego młode Mamy  się nauczyły lub o czym przeczytały w prawdziwym, codziennym życiu małego człowieczka nie wystarcza. Matki  zazwyczaj wiedzą, jak karmić i pielęgnować zdrowe niemowlę, ale gdy pojawiają się jakiekolwiek problemy, tak naprawdę zostają same, z wieloma dylematami. Wiedza ta jest bardzo ogólna, wybiórcza, najczęściej oparta na doświadczeniach innych matek, w wyjątkowych przypadkach poszerzona o literaturę fachową. Te Mamy, które rodzą drugie dziecko są bardziej pewne swoich poczynań, ale niestety ich wiedza jest nadal niewystarczająca. Wszystkie chcą dla swego dziecka jak najlepiej, tylko, że niekiedy oznacza to, albo przekarmianie, albo niedokarmianie, albo eksperymentowanie. Są więc trzymiesięczne bobaski, których jadłospis przypomina niemowlęta w wieku 10 miesięcy i są takie, które kończąc pół roku  nie posmakowały innego płynu poza mlekiem matki. I tak źle , i tak niedobrze.

Zatroskane Mamy, zwracają się  naturalnie do lekarzy, chciałyby otrzymać konkretne polecenie, wskazówkę, radę nie wymagająca dyskusji, a tymczasem najczęściej spotykają się z sugestią lub poleceniem sprawdzenia dostępnych na rynku mieszanek. Zaczynają się więc eksperymenty, które  wprowadzają w uporządkowaną i spokojną egzystencję maluszka prawdziwy chaos żywieniowy, a w konsekwencji stają się początkiem niespodziewanych problemów i oczywiście objawów schorzenia alergicznego. Eksperymenty te nabierają większego znaczenia , gdy dziecko jest  obciążone cechą nadwrażliwości odziedziczoną po rodzicach. Wówczas to, co zdrowym niemowlętom nie zaszkodzi, może wywołać u małego atopika stan zagrażający jego zdrowiu.

Czy matka w okresie ciąży powinna stosować dietę eliminującą najbardziej szkodliwe składniki pokarmowe w aspekcie profilaktyki alergii?

Nasi najwybitniejsi specjaliści w tej dziedzinie twierdza, że nie, ponieważ dieta nie uchroni dziecka przed zachorowaniem na alergię. Jednak ograniczenie wszelkich czynników mogących dziecku zaszkodzić jest jak najbardziej wskazane. Szkodliwe czynniki to : dym papierosowy, alkohol, kawa, leki, farby , lakiery, związki chemiczne, metale ciężkie, zanieczyszczona woda, niedobory witamin i mikroelementów, stres, narkotyki. Chociaż dieta kobiety w ciąży nie ma bezpośredniego wpływu pojawienie się alergii u dziecka, to jednak pamiętać należy o bardzo wrażliwym okresie w trakcie rozwoju płodu, a mianowicie o przedziale czasowym pomiędzy 11, a 22 tygodniem życia płodowego, kiedy to zdaniem specjalistów alergeny mogą poprzez łożysko przedostawać się do płodu. Jeśli matka jest alergikiem, cierpi na alergię IgE-zależną na pokarmy, w okresie ciąży powinna zwracać szczególna uwagę na to, co je. Powinna wykluczyć ze swojej diety pokarmy wywołujące u niej objawy chorobowe.  

ZACHCIANKI w ciąży   Czyli szczególne smaki i ochota na spożywanie określonych pokarmów, może świadczyć o niedoborach ważnych dla organizmu składników pokarmowych.  

Autor: alergicznie.pl

następna strona artykułu