AlergicznieBramki SMSPorady prawne
Sprawdź profil alergicznie.pl na facebooku

KUCHNIA SMYKA ALERGIKA – DIETA BEZMLECZNA VIII - CZY DZIECKO MOŻE BYĆ UCZULONE NA POKARM WŁASNEJ MATKI?

KUCHNIA SMYKA ALERGIKA – DIETA BEZMLECZNA VIII - CZY DZIECKO MOŻE BYĆ UCZULONE NA POKARM WŁASNEJ MATKI?

Mleko kobiece jest najłatwiej przyswajalnym, a także najbardziej jakościowo i ilościowo wskazanym pokarmem dla dziecka. Najważniejsze jest jednak to, że z każdym posiłkiem zmienia się skład chemiczny mleka matki, dzięki czemu, układ trawienny dziecka stopniowo „przyzwyczajany” jest do trawienia bardziej złożonych składników pokarmowych. Często jednak zdarza się , że mimo karmienia naturalnego u dziecka występują objawy alergii i / lub nietolerancji pokarmowej.

Zależy to w głównej mierze od sposobu odżywiania się matki (w jakiej ilości spożywa mleko lub jego przetwory, czy jej dieta bogata jest w cielęcinę, wołowinę). Produkty te w śladowych ilościach, mogą być z pokarmem przekazywane dziecku, przez co staja się przyczyną alergii i / lub nietolerancji pokarmowej. Dziecka nie uczula pokarm matki lecz zawarte w nim obce białka. Zatem , mimo występowania objawów wskazujących na alergię pokarmową u niemowlęcia nie należy przerywać karmienia piersią lecz usunąć z diety matki potencjalnie szkodliwe produkty. Dziecko powinno być karmione piersią co najmniej przez 6 pierwszych miesięcy życia. Należy także zwrócić uwagę na kosmetyki i środki do pielęgnacji stosowane przez matkę. Badania naukowe wykazały bowiem uczulenie niemowlęcia na cząsteczki tych substancji, wykryte w pokarmie matki karmiącej. Błędnie więc można by sądzić, iż dane niemowlę uczulone jest na mleko swojej matki, gdy tymczasem reakcję nadwrażliwości spowodowały stosowane przez nią kosmetyki.     

Od końca lat siedemdziesiątych po okresie fascynacji różnorodnymi mieszankami mlecznymi produkowanymi przemysłowo rozpoczął się w krajach uprzemysłowionych okres promocji karmienia naturalnego. Przekonywano, że ten sposób karmienia w sposób optymalny pokrywa wszystkie potrzeby żywieniowe noworodka i niemowlęcia, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych Dalsze obserwacje sprawiły jednak, że dziś z całą pewnością możemy powiedzieć, że karmienie naturalne w pełni nie zabezpiecza żywionego w ten sposób dziecka przed ujawnieniem się objawów klinicznych choroby alergicznej. Dane epidemiologiczne szacują, że problem alergii pokarmowej dotyczy 0,5-2% niemowląt karmionych naturalnie. Powstawanie objawów klinicznych choroby wiąże się z możliwością przenikania alergenów pokarmowych z przewodu pokarmowego matki drogą naczyń chłonnych i krwionośnych do gruczołu piersiowego, a stąd drogą mleka do jelita karmionego naturalnie niemowlęcia. Zestaw alergenów pokarmowych uczulających poprzez mleko matki zbliżony jest do listy alergenów bezpośrednio odpowiedzialnych za występowanie objawów chorobowych. Do pokarmów najczęściej uczulających tą drogą należą: mleko krowie i przetwory mleczne, białko jaja kurzego, mięso cielęce, wołowe i ryb morskich, mąka pszenna, cytrusy, czekolada, orzechy oraz soja.            

Czy stosować dietę hypoalergiczną w okresie ciąży?

 

Autor: alergicznie.pl

następna strona artykułu